Light4Nations

Nieuws

Een getuigenis van een Light4Nations zendelinge

Een veelzijdige jonge vrouw. Klazina Miedema. Een volledig afgeronde kappersopleiding met als specialisatie een extra opleiding in het kappersvak in Amsterdam. Met die kennis op zak vertrok Klazina naar Israël om daar tien dagen lang onder de allermeest uitgestoten vrouwen te werken die daar wonen: drugsprostituees.
Samen met haar moeder Rommie die pedicure is, en Karin Tolsma ook kapper, Tjallina den Heijer schoonheidsspecialiste en pedicure gingen ze naar The Red Karpet een shelter in Tel Aviv. Dat huis is opgericht door Anat Brenner die werkt voor stichting Light for the Nations. Zij vangen in de meest armoedige smerige wijk de vrouwen op die voor geld hun lichaam moeten verkopen.
Klazina: De vrouwen daar waren helemaal uitgewoond. Ze hadden wonden, vaak geen tanden meer in hun mond, pluizig haar en ze stonken. Het zijn zieke vrouwen! Ze kwamen in The Red Carpet om te slapen, en om een warme maaltijd te krijgen, of ze mochten onder de douche. Sommige hebben een hutje op straat, maar de meeste vrouwen hebben geen dak boven hun hoofd. Ze werken soms dagenlang achterelkaar.
Als ze dan kwamen voor wat rust konden wij hen lekker vertroetelen. Mijn moeder en Tjallina verzorgden hun voeten, Karin en ik deden hun haar. Ze vielen vaak nog tijdens de behandeling in slaap, zo moe waren ze. En als ze dan sliepen konden we voor ze bidden en hen zegenen. Zo gaven we de Liefde van God door aan vrouwen waar letterlijk niemand naar om kijkt…ʼ
Het verzorgen van deze vrouwen maakt niet eens de meeste indruk. Als ze een keertje boodschappen doet in Tel Aviv ziet ze een man, een bedelaar. Hij heeft zoveel wonden op zijn benen, die liggen gewoon helemaal open. Dit is te veel voor Klazina en ze gaat een poos bij hem zitten. Ik kon helemaal niets voor hem doen. Ik heb daar een poos zitten huilen en heb hem een paar flesjes water en brood gegeven. Ik denk niet dat hij nu nog leeft…ʼ
Eenmaal thuis pakt Klazina een nieuwe studie op: Management Horeca.
Ze zit weer in een klas en ze vindt het elke dag meer boeien.
Toch is ze veranderd. Klazina: ‘jongeren onderling schelden elkaar zo makkelijk uit voor hoer of gebruiken ziektes als scheldwoord. Ik denk dan vaak: je weet niet waar je het over hebt. Prostituees zijn vrouwen zoals jij en ik. Het zijn vrouwen van God! (Afbeelding: Klazina aan het werk in Red Carpet Nailcentre)