Light4Nations

Nieuws

Geslaagde moederdag actie!

Afgelopen zaterdag 11 mei was het ‘bloemendag’ bij Light4Nations! Een drukte van belang aangezien er bijna 500 Hanging Baskets werden afgehaald!

 

Deze keer kon men de bloemen halen in Haulerwijk, Surhuisterveen en bij het kantoor van Light4nations in Drachten.

 

Een prachtig en kleurrijk top-product met in iedere basket vier verschillende planten en kleuren
zodat er steeds opnieuw bloeimomenten zijn.

 

Deze kleurrijke en zeer gewaardeerde actie willen we zeker volgend jaar weer herhalen!

 

Maar hoe nu met het onderhoud….


Een hanging basket geeft de hele zomer en zelfs de herfst plezier als je op een paar dingen let. Belangrijk is waar je de hanging basket plaatst, hoeveel water en voeding je geeft en hoe geregeld je de oude bloemen wegknipt.

Plaats

Aan de voorgevel, naast de deur, bij het terras, naast een raam, aan een blinde muur, pergola, aan overhangende takken van een boom, aan een paal in de tuin; de mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is dat de basket genoeg licht krijgt. De beste plek is uit de wind en een gedeelte van de dag in de zon, bijvoorbeeld op het westen of oosten. Komt de hanging basket in de volle zon op het zuiden dan doet hij het ook goed, zolang je het water geven maar aanpast. Een lichte plek zonder direct zonlicht hoeft geen probleem te zijn.

Water geven

Hanging baskets zijn gulzig. Als ze eenmaal zijn uitgegroeid willen ze elke dag veel water. Na enige oefening kun je door de mand even op te lichten aan het gewicht vaststellen of hij inderdaad water nodig heeft. In de praktijk zul je de mand elke dag moeten bewateren, of het nu regent of niet. Met een gieter of een sproeier begiet je de mand totdat alle plantwortels echt nat zijn. Het water moet er aan de zij- en onderkant uitlopen. Bij heel warm zomerweer kan het wel voorkomen dat je twee keer per dag water moet geven.

EHBO

Aan slappe bladeren en verdorde planten zie je dat de mand te weinig water heeft gehad. De mand kan zo verdroogd zijn dat hij het water niet meer opneemt. Dompel in dat geval de gehele mand in een grote teil met water, de vijver of de sloot totdat er geen luchtbelletjes meer opstijgen. Vooral de Surfinia’s, Bidens en Helichrysum zullen je versteld doen staan van hun herstellingsvermogen. Gooi een verdroogde mand dus niet te snel weg. Lobelia’s zullen zich helaas nooit meer herstellen van verdroging.

Voeding

Zijn de planten in de hanging basket uitgegroeid voeg dan een keer per week een portie vloeibare plantenmest toe. Doe je dat niet dan gaan de planten er vermoeid en gelig uitzien. Zorg dat de mand al vochtig is en dien dan met kleine scheutjes de voeding toe. Het best en voordeligst is plantenvoeding in poedervorm die je zelf in water moet oplossen.

Snoeien

De levensduur van je hanging basket wordt verlengd als je de uitgebloeide bloemen of zaadvruchten afknipt. Loopt de bloei van een bepaalde plant terug, kort hem dan met een schaar in, zodat hij weer opnieuw uitloopt en gaat bloeien. Ook planten die te fors dreigen uit te groeien kun je terugknippen.

Planten

 •  

   • Surfinia’s (de krachtig groeiende hangpetunia’s): kan andere planten gaan overwoekeren. Knip rustig de ranken die andere planten in de weg zitten bij de basis af. De bloeikracht wordt er niet door geremd en de andere planten krijgen meer lucht.

   

   • Petunia’s (de opgaand groeiende): deze hebben de neiging in de loop van de zomer stakerig te worden. Houdt ze bossig en rijkbloeiend door regelmatig de bloemstengels met de helft in te korten. Niet allemaal tegelijk maar om en om, dan valt het niet op. De bloemen die je wegknipt krijg je vijfvoudig terug!

   

  • Helichrysum: deze grijsbladige bladplant is vaak toegepast, maar heeft de neiging in de loop van de zomer erg krachtig uit te groeien, zodat andere planten in het gedrang komen. Knip daarom af en toe enkele ranken geheel bij de basis weg. Als je de plant alleen maar wat inkort, zal hij zich des te meer vertakken en nog verstikkender worden!

Plectranthus: voor deze groene bladplant met het witgerande blad geldt hetzelfde als voor de Helichrysum