Light4Nations

Nieuws

D-DAY

6-6-1944 – Na een lange voorbereiding is in de nacht van 5 op 6 juni een enorme troepenmacht vanuit Engelse havensteden op weg naar de Franse kust. Rond half zeven in de ochtend waden Amerikaanse soldaten door de branding van Normandië in Noord-Frankrijk. Velen van hen halen het strand niet, zij worden neergemaaid door mitrailleurvuur van de Duitsers die zich in de duinen hebben verschanst. Op Omaha Beach komt de langverwachte bevrijding van Noord-West Europa maar moeizaam op gang.

 

Engelse, Amerikaanse en Canadese soldaten landen op vijf stranden in Normandië. De eerste troepen die zonder enige dekking aan land gaan moeten rekenen op zeer zware verliezen, hebben de commandanten van tevoren gewaarschuwd. Op Omaha Beach wordt onder de Amerikaanse soldaten een bloedbad aangericht. Het strand is een half uur na de eerste landing bezaaid met doden en gewonden.

 

Op de drie stranden waar de Engelsen en Canadezen aan land gaan, worden de troepen onder vuur genomen zodra zij binnen schootsafstand van de Duitse mitrailleurs komen. Het duurt soms vele uren voordat zij erin slagen de Duitse stellingen uit te schakelen.

 

Later zou de landing van de geallieerden op de Franse stranden worden omschreven als een bovenmenselijke prestatie. Zij moeten urenlang drijfnat met zware bepakking onder moordend vuur vechten en komen soms niet verder dan een paar honderd meter landinwaarts.
Ruim 150.000 troepen komen via Normandië Europa binnen en ruim 10.000 soldaten sneuvelen in de eerste uren van de aanval!

 

Decision/Beslissing
Het is vrijdag 7 juni, pinksterweekend, als ik samen met mijn zoon Jona naar Normandië reis. Vader en zoon, samen op weg naar de geschiedenislessen van Decision Day (beslissingsdag). 75 Jaar geleden kwamen er onbekende jonge mannen naar Europa om mijn grootouders te bevrijden van een duivelse macht, het rijk van de Nazi’s moest gestopt gaan worden. Jona en ik bezoeken een aantal museums en bekijken de Amerikaanse begraafplaats van Colleville-sur-Mer. Hier zien wij een perfect uitgelijnde begraafplaats van 9383 gesneuvelde Amerikanen. Met gepaste stilte lopen wij door de rijen. Af en toe zien wij een kruis van een onbekende soldaat. Op het kruis lezen wij: ‘Here rests in honoured glory, a Comrade in Arms, known but to God’.
Dat treft mij, een onbekende soldaat bij de mensen, maar bekend bij God!

 

 

Met mijn zoon deel ik een gelijkenis. Ook wij zijn soldaten in het Koninkrijk van God. Ook wij hebben een opdracht gekregen van de Hoogste Officier. Wij zijn geroepen om de duistere machten van satan te ontmantelen in de naam van Koning Jezus! Wat mag het ons kosten om met andere mensen over Jezus te praten? Zouden wij ook onze levens willen geven, net als de soldaten van Normandië, om de onbekende mannen, vrouwen en kinderen over Jezus te vertellen?

 

Toen ik in 2004 ging wonen in Israël was het daar geen vrolijke vredestijd. De tweede Intifada was net afgelopen, aanslagen dreigden elke dag. Mensen vroegen aan mij waarom ik niet naar een ander land ging om te evangeliseren. Israël was toch niet het land waar je wilde zijn? Maar ik geloofde dat het Gods plan was met mijn leven, ik moest gaan. Ook in deze keuze was ik bereid om mijn leven te gaan geven voor het Evangelie van onze Heer Jezus. In die twee jaren dat ik in Israël woonde ben ik vier keer aangereden door een auto en heb ik aanslagen meegemaakt. Nooit was ik bang of dacht ik: ik moet hier wegwezen. Vaak heeft God mij voor een D-Day gesteld. Ga je luisteren naar de wereld en kies je voor de aardse zekerheden? Of kies je er voor om Mij te vertrouwen? Mijn Decision Day is vaak voorbij gekomen. Ik koos ervoor om op God te vertrouwen. God heeft mij altijd beschermd en laten weten dat ik op hem moest blijven vertrouwen!

 

‘Trust in the LORD with all your heart and lean not on your own understanding’

Spreuken 3:5

 

Jona begreep de boodschap en was onder de indruk van alles wat hij hoorde en zag die dagen in Normandië. Mijn zoon heeft nog vele D-Day’s voor zich, hij heeft nog vele keuzes te maken. En het is aan mij als vader om er alles aan te doen om hem te helpen de juiste keuzes te maken.

En wie gaat u helpen in zijn/haar D-Day?

 

Be the Light!

Theo Tolsma